
V rámci této degustační akce jsme ochutnávali dvakrát Craigellachie, poprvé oficiální stáčení a podruhé tento nezávislý kousek. Craigellachie je palírnou ve skotském Speyside, pojmenovanou po místní skále. Její styl je označován jako old fashioned, platilo to už od dob založení a nyní to platí o to více používáním tradičního vybavení. Všechny oficiální whisky nejsou filtrovány za studena, nedobarvují se karamelem a mají alespoň 46 % alkoholu. V nabídce palírny pak jsou například netradičně třináctileté, sedmnáctileté a dvaceti tříleté lahve. Lahvování této whisky ale pochází od jednoho z nejznámějších nezávislých bottlerů – Signatory Vintage. A to konkrétně z edice Cask Strength Collection, která v číslovaných lahvích typického tvaru ukazuje vyzrálé whisky v přírodní síle.
Dnešní whisky byla vypálena v srpnu 2002 a poté nechána ke zrání v sudu po sherry, přesněji v Sherry Buttu číslo 900066. Stáčelo se v červnu 2011, oficiálně je tedy whisky osmiletá, i když k devítce ji chybí jen asi dva a půl měsíce. Stočeno bylo 681 lahví v síle 60 %.

Vůně této whisky je nejvíce lehká, jemná a svěží. Nejvíce je tady ovoce a víno, po otevření se objevují ještě žvýkačky. Celkově je tak nasládlá a po chvíli až těkavá, lehká ale výrazná.
To chuť je výrazná už od začátku, je také mnohem více sladká a šťavnatá. A přitom zůstává i suchá a trošku svíravá. Nejvíce zde cítím sušené ovoce, víno a koření. Po chvíli se ukáží i takové tóny jako žvýkačky, čokoláda nebo zasmrádlé obilí. Čím více ji ochutnávám, tím více se mi zdá pikantní, pichlavá nebo přímo ostřejší.
Dozvuk je sladký a je zároveň sušší a svíravý i šťavnatý. Je zde dost sladkého dřeva, ale také se objevuje koření a čokoláda. A ke konci ještě sušené ovoce, obilí nebo žvýkačky. I dozvuk je trochu pikantní.

S touto whisky si nejsem úplně jistý. Není špatná, je trochu jiná a tím i zajímavá. Ale bohužel v této degustační konkurenci se velice rychle stává zapomenutelnou. Zůstává tak ve vzpomínkách trochu jinakosti, jinak už nic.
Když se podívám na poznámky ostatních účastníků, whisky pak vypadá spíše nejednoznačně. Shoda je trochu v tom, že se jedná o mladší whisky. Z vypsaných dojmů můžu citovat například ovoce, suché dřevo a čokoládu, také karamelky a máslovost nebo síru a bujón.