Compañero je jednou z vlastních značek dánské společnosti 1423 World Class Spirits, jejichž erb nese i na etiketě. Recenzoval jsem již pomerančový likér Compañero Ron Elixir Orange, značka pak má ještě jeho novější verzi postavenou na rumu z Jamajky, serióznější blend Gran Reserva nebo specialitu, smíchanou z pomerančového likéru a dnešního rumu.
S modrou etiketou zde máme Compañero Panama Extra Añejo, dvanáctiletý rum z Panamy. Je to melasový kolonový rum. Lahvován je v neobvyklé síle 54 % a to je víceméně vše co o rumu víme. Známý je hlavně díky své intenzivní čokoládovosti, těžko říci jak se zde objevila. Dříve se mluvilo o vypálených a čokoládou vylepšených sudech, to už nyní v materiálech nikde nevidím. Bonusem je, že stojí méně než 1000 korun, navíc se dá sehnat i pod devět stovek.
Ve vůni je cítit čokoláda, hodně čokolády. Také je zde kakao a čokoládové pralinky. Celkově je vůně hodně aromatická a výrazná, i když, přiznejme si to, přímočará.
V chuti je to směs hořké čokolády a sladké čokolády, je zde hřejivá horká čokoláda. Chuť je hutná a pichlavá, se stopami dřeva, koření a ovoce. Ale hlavně pikantní a sladká čokoláda.
Dozvuk je šťavnatý a dost sladký. Je silný, ale i přes sladkost není lepivý ani ulepený. Je prostě plný hořké čokolády a kakaa.
Rum je to výrazný, hutný a hřejivý. Také je dost sladký, ale zase díky síle alkoholu nepůsobí přeslazeně. Je ale hlavně přímočaře čokoládový. Prostě kombinace sladké čokolády a silného rumu. Když vám sedne, dostanete intenzivní čokoládovou lahůdku, takže za ochutnání určitě stojí. Když ho ochutnávám znovu po delším čase, už není taková pecka, jako při prvním ochutnání nebo poté při následném koupení a otevření lahve. Ale pecka je to pořád.