
Benromach je palírnou ve skotské Speyside, založenou na konci 19. století. V roce 1919 byla přejmenována na Benromach z původního názvu Forres Distillery podle místního města, ve zbytku století poté stihla rekonstrukci, uzavření, změnu vlastníka i nové otevření. V součastnosti tak patří rodinné firmě Gordon & MacPhail.
Palírna si mele ječmen sama, používá se zde vlastní ječmen s lehkých náznakem rašelinného kouře. Dále se využívá voda z místního pramene, fermentuje se 3 až 5 dní a k tomu se používají pekařské i lihovarnické kvasinky. Destiluje se na dvou měděných kotlíkových přístrojích, výsledkem by měl být středně výrazný destilát. Dále se samozřejmě staří v sudech, palírna se chlubí zráním ve first fill sudech po bourbonu nebo sherry.

Palírna nedávno přešla na nový a jednoduchý červeno-bílý design, v základní Core nabídce jsou v součastnosti 10 yo, 15 yo a 21 yo společně s ročníkovou Cask Strength Vintage, všechny 4 zrají v ve first fill sudech po bourbonu a sherry. Do této série se řadí i v sherry sudech zrající Travel Exclusive 12 yo v sudové síle pro Taiwan. Základ značky dále tvoří dvě lahve ze série Contrast – Organic zrající v panenském sudu z bílého dubu a Peat Smoke z nakuřovaného ječmene a zrající ve first fill bourbon sudech. Řada Contrast ale dále nabízí dalších 6 limitovanějších whisky. V neposlední řadě značka nabízí i extra stařené whisky s číslovkou 40 nebo 50 let.
Dnešní whisky je oficiálním stáčením ze série, která stojí trochu stranou, je to limitovaná Single Cask edice. Jedná se o několik zvlášť nalahvovaných sudů ze speciálního a hutného polského dubu. Whisky do něj se vypálila v listopadu 2011 a po 11 letech se lahvovala v listopadu 2022. My jsme ochutnávali whisky ze sudu číslo 770, ze kterého se stočilo 267 lahví v síle 59,2 %. Například sousední sud 772, který je zmíněn na oficiálních stránkách, dal vzniknout 263 lahvím o síle 58,6 %.

Vůně je zde svěží a docela sladká, i když spíše lehčí. Také je zvláštně kouřová a zatuchlá. Cítím zde nejprve kombinace koření, nugátu a sladkého vína. Pak zesilují tóny zemitosti a silně také karamelu. Po větším otevření je tady pak opálené dřevo a tóny lesa.
Chuť je jemná a sladší, je docela hutná a výrazná. A také trochu šťavnatá a pichlavá, po chvíli více suchá a drsnější. Nejprve se rychle objeví sladké víno a čokoláda, ta později přechází dále do nugátu a kávy. Hned se ale také objevuje kouř a zemitost, k tomu také les a jehličí. Čokolády je zde hodně a zůstává silně dál.
Dozvuk je asi nejvíce kořenitý a sladce dřevitý. Je sušší a výrazný, ostře zemitý a se sladkým kouřem. Také je zde ale čokoláda a sladké víno. K náznaku šťavnatosti se na konci přidává bourbon, celkově má dozvuk hodně dřeva.

Tohle je dobrá whisky, docela výrazná a výrazně dřevitá, lehce také kouřová. Popíjela se mi hezky, ale po delší době už mám bohužel problémy si na ní nějak více vzpomenout. Je to tedy sice nadprůměrná whisky, v rámci degustace jen sklouzává do průměru.
Kolegové ve svých degustačních poznámkách o této whisky psali například že je ostřejší a olejovitá, nebo že našli alkohol, dřevitost, oříšky nebo vanilku. Zmiňován byl také lehký kouř a silné dřevo.