That Boutique-y Rum Company – Caroni 20 yo

Caroni, to je zaniklá a rozebraná palírna v Trinidadu a jejich kolonové rumy, které se používaly do námořnických směsí. Sudy byly po uzavření v roce 2002 rozprodané a zůstaly dlouho ležet, před nedávnem se ale svět dozvěděl o specifické chuti rumu, který v nich leží. Ceny šly nahoru a Caroni se stalo slavným. Nejen proto, že žádné další už nikdy nebude, ale také proto, že se jedná o opravdu zajímavé rumy.

Toto je tedy Caroni od nezávislého plniče That Boutique-y Rum Company. Destilováno bylo v roce 1998, v roce 2017 přelito do jiných sudů a v roce 2018 nalahvováno v sudové síle ve stáří dvaceti let. Existují zatím 2 várky – batch 1 s 53,7 %, kterým se naplnilo 501 lahví, a batch 2 s 54,7 %, kterého bylo 1875 lahví. Já jsem ochutnával batch 1.

Vůně je plná, hutná a měkká. Následně přechází do suchosti. Cítím suché lakované dřevo, stopy ovoce, pryskyřici, lehkou sladkou techničnost, závan žvýkačky a sladký med. Na tu sílu je pěkně jemná.

Chuť je na začátku ostřejší, pikantní až pálivá. Později zjemní, ale síla zůstane. Je to kombinace sladkého dřeva, medu, sladkého ovoce a chladivé techničnosti.

Dozvuk je dlouhý a hodně výrazný. Zůstává chuť sladkého dřeva, medu a sladké lehké techničnosti, společně se náznakem žvýkačky.

Samostatně je to zajímavý a dobrý rum, hutný a pikantní, ale jemný a pitelný. Pro Caroni typická techničnost je zde lehká, tím se v porovnání s ostatními rumy palírny řadí mezi ty, které jsou vhodné i pro méně zkušené degustátory a delší popíjení. Celkově se mezi ostatními Caroni drží slušně.

Batch 1 rozhodně stojí za ochutnání. Řekl bych, že byl lepší než vzorky od Bristolu a Compaigne des Indes. Určitě bych se nebránil ani ochutnání sesterského batche 2.