V březnu jsem se účastnil další z řádky online degustací od The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar v Olomouci. Při této příležitosti jsme opět zavítali do Irska, byla totiž na programu další z místních legendárních značek – Spot Whiskey.
Historie této značky začala v devatenáctém století u obchodníka Williama Mitchella, který měl v Dublinu pekařství. On si totiž svůj obchod rozšířil ještě o prodej vína a lihovin. V té době prý nebylo nezvyklé nakupovat z palíren whiskey a nechávat ji stařit ve vlastních sudech.
Mitchell si své různě staré sudy označoval pomocí barevných skvrn, což dalo vzniknout názvu značky a také názvům jednotlivých lahví. Setkáme se tak se zelenou, žlutou, červenou či modrou barvou. Nebo zlatou, Gold Spot jsme ale tento večer jako jediný neochutnali. Ten je limitovanou whiskey, 9 let starou, se silou přes 50 % a zrající v sudech po bourbonu, sherry, portském a bourdeaux. Nejdůležitějším je historicky ale Green Spot, který se stal jedinou single pot still whiskey v nepřetržité výrobě až do současnosti.
Tím se také začínalo, klasickým Green Spotem. To je základní láhev se vším všudy, 40% whisky ze sudů po bourbonu nebo sherry s v celku přívětivou cenovkou. Je znát, že tato whiskey přišla z Irska, to je ale jen začátek. Postupně se rozvine do moc příjemné svěží a jablečné chuti. Tohle bylo pěkné překvapení a myslím že i tip na ochutnání.
U zelené se ještě chvíli zůstalo, ochutnávali jsme totiž dvě speciální edice. Obě dozrávané v sudech po víně a obě lahvované ve vyšší síle. První byla whiskey Green Spot Chateau Léoville Barton, která dozrávala v sudech po francouzském víně z Bordeaux, ze stejnojmenného vinařství. Zatímco první Green Spot chutnal docela „tradičně“, zde se whiskey posunula jinam. Byla šťavnatá a svěží, hlavně ale jinak ovocná. A velice dobrá.
To druhý speciální Green Spot se honosil jménem Chateau Montelena. To je vinařství v kalifornském Napa Valley, které dodalo sud po víně Zinfandel. To ale zde tak silný vliv nemělo, naopak byla tato whisky dřevitější a sušší. Z těchto dvou pro mě méně zajímavá.
Po trojici zelených Spotů jsme již přešli na další barvičky. Na řadě byly vyzrálejší whisky, dvanáctiletý Yellow Spot a patnáctiletý Red Spot. Obě shodně ve stejné síle jako limitované Green Spoty, jinak ale úplně jiné zážitky.
Žlutý Spot je velmi jemný a docela sladký, jako ozvláštnění se zde použili i sudy po španělském víně Malaga. K jablkům zde dostaneme i hrušky, celé to pak obalí vanilkový puding. Je to moc pěkná a vybalancovaná whiskey.
Červený Spot je pak vylepšen zráním v sudech po Marsale ze Sicílie a už na první ochutnání je to úplně jiná whisky. Je mnohem hutnější než předchozí Spot, také je kořenitější. Celkově víno předalo hodně těžších tónů. Další moc pěkná whiskey v řadě.
Poslední Spot z řady vybočuje, je totiž mladší a v plné síle. Modrý Spot má sice jen 7 let, ale také sílu 58,9 %. Aby se uzavřela kolekce vín, zde byly použity například sudy po španělské Madeiře. Je to silná whisky, jen trochu přímočará a jednodušší. Je moc dobrá, ale svým způsobem, komplexností vedle žlutého ani červeného neobstojí.
Řada Spotů mezi sebou nemá žádnou špatnou whisky. Už základní zelená byla moc příjemné překvapení, její variace pak také nabídly zajímavé chutě. A trojice žlutého, červeného i modrého Spotu přinesla opět dost dobré whisky. A to je každá jiná. Tuto značku irské pot still whiskey je tedy neradno podceňovat a naopak bych ji společně s Redbreastem zařadil do povinného whiskařského irského vzdělávání. Po tomto shrnutí tak už zbývá se jen v příštích článcích podívat na konkrétní lahve víc podrobně.